Infraröd Utomhusbastu För- Och Nackdelar

Tanken på att ha en egen bastu är ganska frestande. En infraröd kan verka som ett perfekt val. Den är kompakt, elegant och passar alla interiörer med sitt moderna utseende. Även om många tvekar, om de ska investera i det och om det i allmänhet är säkert för deras hälsa under ett långsiktigt perspektiv. Många av dessa tvivel har sitt ursprung i olika fördomar på denna term. I vår artikel kommer vi att ange vilka av dem som är sanningsenliga och kommer att försöka skingra de vanligaste myterna om ämnet. Du kommer att kunna hitta svaren på alla dina frågor relaterade till den infraröda utomhusbastun, väga upp de största fördelarna och nackdelarna med den och själv bestämma om det är värt att köpa en för personligt bruk.

Vad är den största skillnaden mellan en infraröd utomhusbastu och en traditionell?

Infraröda bastur är till viss del enklare att installera, underhålla och använda jämfört med traditionella. Du kan anpassa dem till alla möjliga interiörer, medan de är kompakta, till exempel är klassiska utomhusbastu vanligtvis inte mycket större än en kvadratmeter, främst för att de till skillnad från andra typer av bastur arbetar utan värmare, som tar mycket plats.

Eftersom det inte finns någon värmare behöver du inte oroa dig för överflödig ångproduktion och som ett resultat inte riskera fuktskador som kan orsakas i kabinen eller rummet där den är installerad.

När det gäller själva installationen är infraröda bastur relativt enkla att installera själv, eftersom de kommer ut i byggsatser. När du redan har ställt in det är allt du behöver göra att ansluta det. Ett vanligt 220V eluttag räcker för att driva en infraröd bastu, jämfört med en vanlig bastu, en infraröd modell förbrukar betydligt mindre ström, vilket gör det en annan fördel till förmån för denna typ av bastur.

Dessutom är luften som värms upp av infraröda vågor mycket torrare och bättre tolererad för människor när det gäller andning, jämfört med alltför fuktig luft som produceras under traditionellt ångbad. Det är inte förvånande, eftersom lufttemperaturen i den infraröda utomhusbastu korrelerar mellan 40 och 60 grader Celsius, vilket är märkbart lägre än luften i en klassisk bastu.

Finskt ångbad, där temperaturen stiger upp till cirka 90 grader. Den infraröda utomhusbastu erbjuder fördelaktig värme, som ger lindring för olika sjukdomar och har använts för medicinska ändamål redan under lång tid. Den gynnsamma effekten av infraröd värme beror till stor del på det faktum att kärlen blir utvidgade på grund av värmen som påverkar din kropp inifrån, ämnesomsättningen påskyndas och blodcirkulationen förbättras också.

Detta faktum kan vara särskilt fördelaktigt för vissa grupper av människor, som är begränsade till att besöka klassisk bastu på grund av deras hälsotillstånd, till exempel de som lider av astma. Sådana människor har inga kontraindikationer för behandling med infraröd bastu och dessutom kan denna typ av bastu vara till nytta för dem, eftersom det lindrar eller till och med eliminerar många av symtomen. Bland annat har effekterna av infraröd värme visat sig vara fördelaktiga för följande hälsotillstånd och till hjälp vid behandling: akne, ryggsmärta, artrit, eksem, värkande leder, förkylningssymtom, ömma muskler och många andra. Dessutom är den infraröda utomhusbastu mycket bättre tolererbar av barn jämfört med den finska, vilket gör den till en perfekt plats för familjesammankomster. Och om du installerar din bastu i en separat byggnad, till exempel en timmerstuga i trädgården, tillsammans med ett massagebord, hot tub och vad du än vill, kan du skapa ditt personliga reträttcenter och inbjuda inte bara din familj men också vänner och släktingar för en avkopplande och helande session.

bastu-utomhus-bastu-ved-bastu-värme

Är infrarött ljus verkligen farligt?

Många pusslar över denna fråga. Det är inte förvånande, eftersom de utomhusbastu fortfarande är relativt nya och det fortfarande inte finns tillräckligt långtidsstudier som ger tydlig information om konsekvenserna av deras användning. Det är dock inte en hemlighet att infraröd strålning, även känd som värmestrålning, produceras naturligt av solen och till stor del värmer jorden. Det anses inte vara någon artificiellt skapad teknik, vars inflytande på människokroppen förblir ostuderad. Å andra sidan är inte allt av naturligt ursprung ofarligt, och solljuset är ett bra exempel på det. Men vad gör det osäkert för mänsklig hud: är det infraröda strålar eller förmodligen ultravioletta (UV)?

ultraviolett solstrålning

Solljus består av synligt ljus (VIS), infrarött (IR) och ultraviolett ljus, som är uppdelat i flera grupper efter vågarnas längd: UVA-, UVB- och UVC-strålning, vilket gör huden solbränd, men kan också vara farligt för hälsan.

Både infraröd (IR) och ultraviolett (UV) strålning är livsviktiga för livet på jorden, precis som det synliga ljuset är. Om infraröd strålning interagerar med kroppen absorberas den och omvandlas till värmen. Utan denna värme utstrålad från solen skulle jorden stelna i evig is.

Precis som UV-strålningen delas ultraröd strålning in i flera grupper, beroende på våglängden. Kortvågsinfraröda strålar av typ A (IR-A) tränger in för djupt i huden och kan påverka den negativt, jämfört med de ganska ofarliga strålarna av typ B och C. Infraröda bastur producerar strålning som tillhör IR-C räckvidd. Dessa särskilt långvågiga infraröda strålar tränger bara in i hudens översta lager och genererar en mild värme och som ett resultat har det ingen negativ påverkan.

Det är därför som verkligen betyder något när du köper din infraröda bastu, är längden på vågorna. De kortvågiga kan komma för djupt in i kroppen och utomhusbastu som producerar dem kan därför också vara skadligt för din hälsa. Men tack och lov är tillverkarna av infraröda bastur medvetna om detta och producerar naturligt bastur med strålarna inom ett säkert strålningsspektrum. Det är ändå en av de saker du bör tänka på innan du köper.
En sak till att tänka på är att ändå de infraröda bastumodellerna är välkomna för en riktigt bred publik, det finns vissa hälsotillstånd som kan begränsa dig från att använda dessa bastur, bland dem är högt blodtryck, har inflammation eller infektion, trombos, feber och några andra. Snälla, kontakta din läkare innan du använder infraröda bastur, även om du är säker på att du är frisk och det inte kommer att skada dig.

Och äntligen är den sista men inte minst aspekten du måste vara uppmärksam på träkvalitet av infraröda bastur som ofta är tveksamma. I allmänhet betyder det bara att du måste vara extra uppmärksam på träets ursprung och se till att tillverkningen inte orsakade exploatering av skogarna. Erfarenheten har visat att mycket billiga byggmaterial kommer från skadliga källor. Så för att säkerställa att din bastu har producerats med respekt för miljön måste du kontrollera om den har lämplig certifiering. Du kan se listan över dem här:
FSC – Forest Stewardship Council
CSA – Canadian Standards Association
MTCS – Malaysian Timber Certification Scheme
PEFC – Programme for Endorsement of Forest Certification™ schemes
SFI – North American Sustainable Forest Initiative
Alla är en garanti för kvalitet och miljövänlighet när du köper trä och träprodukter.

Rita linjen bör det erkännas att den långa listan över fördelar med den infraröda kabinen naturligtvis inte kan kompenseras av betydligt färre nackdelar, eller jag skulle hellre säga att det inte är nackdelar, men saker att tänka på. Det är bara ditt privilegium att fatta det slutliga beslutet till dess eller emot det. När allt kommer omkring kan inget jämföras med romantiken i traditionell utomhusbastuvändning…

Författar-Bio: Kimberley Cornish är bloggförfattare på Summerhouse 24.co.uk och Hansagarten24.de. Han är entusiastisk över allt som rör trädgårdsbyggnader och aktiviteter och skriver gärna sina inlägg om dessa ämnen för en bred publik. Trädgårdsskötsel är hans starkaste passion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *