Hur Sköter Man Trägolvet I En Badtunna?

Det är allmänt känt att trä behöver mer underhåll jämfört med glasfiber eller polypropen. Det betyder trä badtunnor och trä bastu kräver mer ansträngning för att underhålla. Å andra sidan, trä badtunnor är 100% naturliga och traditionella.

Uppsvullnad badtunna

Nyinköpta badtunnor är i behov att svälla för att hålla vattnet inuti sig. Eftersom trä absorberar vatten expanderar och stänga små luckor i strukturen. Men kom ihåg att badtunnor alltid kommer att ha en viss grad av läckage. Det är 100% normalt och naturligt. Å andra sidan, gör glasfiber eller polypropen badtunnor inte har sådana läckor men de är inte helt naturligt och traditionellt. Värmebehandlade badtunnor (Thermo) har mindre permeabilitet på grund av deras vatten kapillärer är stängda under framställningen av trä (värme vid höga temperaturer).

Normal svullnad av en ny badtunna tar ca 2-5 dagar. Under processen kan man använda sågspån eller kaffepulver. Det bör noteras att bada under dessa dagar inte rekommenderas. Sågspån hälls i vatten därför små partiklar fästa och fyller då luckorna som eliminerar vattenläckage snabbare.

Impregnering av trä

Impregnering bidrar till att bekämpa den negativa påverkan av fukt som alltid påverkar träet. Som bör göras två gånger per år (före och efter vintern). Det bör noteras att endast utanförandet av en badtunna bör täckas med olja. Lin utsäde olja är allmänt används för detta ändamål.

Badtunnor måste vara fuktiga hela tiden

Trä bör hållas fuktigt hela tiden för att undvika krympning som så småningom resulterar i läckage. Om det händer du ska gå tillväga som föreslås i svullnad del igen. Vi rekommenderar att hålla vattnet inne hela tiden under den varma årstiden, men om badtunnan behöver en reparation eller rengöring bör den inte hållas utan vatten under en längre tid. Man bör också veta att badtunnan inte behöver fyllas med vatten upp till toppen. 10 – 15 cm bör alltid vara kvar för att undvika spill av vatten.

Vedeldade badtunnor på vintern. Hur man skyddar dem?

Ovanstående rekommendationer gäller endast för varma årstider. Vi rekommenderar alltid att dränera vattnet under den kalla årstiden. Vi rekommenderar starkt att sluta tro att små elektriska värmare kopplade till filtrering kan hjälpa till att hålla vattnet varmt under vintern. Genom att göra så, löper du stor risk för att skada badtunnan. Man bör vara medveten om att vatten, när det fryster, tar upp ca 5% mer volym. Detta kan medföra att den totala förstörelsen av trä som inte kunde repareras för ytterligare användning. Det är också allmänt känt att fukt miljö på vintern är högre än på sommaren och detta hjälper till att hålla trät fuktigare även utan vatten. Naturligtvis, efter vintern ska du fortfarande svälla badtunnan lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.