Vedeldad Värmare Vs Elektrisk Värmare För Badtunna Utomhus

När du väljer en värmare för din nya badtunna, finns det många saker att tänka på innan du tar ett beslut. Här kommer vi att diskutera allt i detalj att hjälpa dig förstå fördelar och nackdelar med två olika sorters värmare: vedeldad värmare och elektriska värmare för en badtunna. Först av allt, tänk på värmekällan som du har bättre tillgång till, om det är ved eller elektrisk. Dessutom i vissa fall på grund av lokala föreskrifter är det inte tillåtet med rök, lämna därför inte denna fråga till sist. Så låt se över jämförelsen, steg för steg.

Vedeldat aggregats effektivitet och kostnader jämfört med elektrisk värmare

Att värma badtunnan utomhus med trä är det traditionella sätt som inte kräver någon ytterligare leverans, bara trä. Vi har tre olika typer av vedeldad värmare, interna, externa och integrerade, som du ser är de placerade och anslutna på olika sätt, även om värmetiden är mycket lik. Mindre badtunnor värms upp snabbare, särskilt om du väljer en mer kraftfull värmare, större badtunnor kräva en större värmare och längre tid att värma upp. Effektivitet i vedeldad värmare beror även på trä densiteten därför är trägolv bättre än barrved eftersom de har 50% högre densitet än barrved. Viktigt är att oavsett vilken typ av trä som du använder för din braskamin, att veden måste torkas. Trä som inte har torkats, avger mycket av energin eftersom det måste ta bort vatten från loggen när du bränner.

Effektivitet och kostnader av elektriska värmaren har inte så mycket tvetydighet som den energi som används, men kan beräknas exakt. Elektrisk värmare använder 6kW per timme, därför behöver du bara veta hur många timmar per dag du använder den och priset på kWh i ditt land. Låt oss säga att värmaren var på i 3 timmar, så du använder 18kWh den dagen, multiplicera med kostnaden för el per kWh och du har ditt pris per dag. Sedan, hur mycket kostar en träeldad värmare? Detta är en knepig aspekt eftersom det beror mycket på landet, tillgång till trä och dess pris. Dessutom kan mängden ved som bränns inte vara exakt, vilket är beroende på trätyp, det är också lite utmanande att hålla temperaturen densamma under en längre tid, eller att inte överhetta vattnet. Därför är det mycket möjligt att du kommer att använda mer ved än nödvändigt, åtminstone i början, medan elektriska värmaren har en termostat där du kan justera temperaturen.

Fördelar och nackdelar med elektrisk värmare för badtunnor

Elektrisk värmare kräver mindre underhåll medan uppvärmning av badtunnan utomhus eftersom det finns ingen anledning att lägga till trä till ugnen, styra elden och rengöra den efter att du använt badtunnan. Vi erbjuder elektriska bastuaggregat från 3 till 18 kW, det kan anpassas till enfas ström (3 och 6 kw) eller trefas effekt (mer än 6 kW). Dock på grund av skillnaderna mellan länders lagar, bör man överväga att kolla med en lokal elektriker. En elektrisk värmare är ett perfekt alternativ om det är brist på trä i ditt område. Det finns ingen skorsten, ingen rök, inget behov av att städa ugnen efteråt. I allmänhet är uppvärmningsprocessen kortare jämfört med den trävedeldad ugn, men dessa badtunnor är helt beroende av el och måste vara nära anslutningar. Värmaren själv tar lite plats och är utrustad med ett träskydd. Beroende på storleken av din badtunna, kan du överväga en kombination av träeldad och elektriskt bastuaggregat. Detta är det snabbaste sättet att värma upp vattnet och det finns alltid en möjlighet att använda endast en av dem.

För– och nackdelar av en träeldad värmare

Vissa fördelar kan verka som nackdelar när det gäller träeldad badtunnevärmare, eftersom det helt beror på perspektiv och platsen där du bor. Den viktigaste funktionen är att inga ytterligare källor är nödvändiga för att värma upp badtunnan, bara trä. Processen för vedeldning i traditionella värmare har viss charm som du är den enda tar hand om eld och din badtunna. Vi erbjuder 3 vedeldad badtunnevärmare och 6 olika design för allas behov. Interna sådana värmer vattnet snabbare men kräver mer utrymme inuti badtunnan. Å andra sidan, om du inte har tillräckligt med utrymme runt badtunnan att placera externa värmaren vid, har du två alternativ. Intern, möjligt för varje modell förutom ofuro eller integrerad ugn, endast för wellness modeller. Interna eller integrerad värmare kräver mindre vatten, därför blir dina löpande kostnader lägre på lång sikt. Ett vedeldat bastuaggregat kräver mer insatser vid uppvärmning av badtunnan, än en elektrisk värmare. Man måste alltid lägga till trä och rengöra askan efter att ha använt badtunnan. Skorstenen och röken är oskiljaktiga från en trä vedeldad värmare, därför bör du noga kontrollera kraven i ditt område, då dessa typer av värmare kan förbjudas eller måste passa vissa krav.

Vedeldad värmare´s tillbehör

Här hittar du vissa tillbehör för vissa av träeldade värmare. Skorstensskydd är tillgängligt för varje typ och utformningdå alla av dem har skorstenar. Överväg särskilt detta om du har barn. Lock av rostfritt stål runt värmaren kan väljas med en inre värmare, det skyddar från vattnet utanför och skräp, fallande löv, etc. och hjälper även till att hålla värmen inne i badtunnan, när locket till badtunnan inte täcker hela området när det finns värmare inuti. Askspade och kratta är valfritt men mycket bekvämt. Formen är utformad enligt den värmare som ni kan se på bilderna. Sist men inte minst tillbehör – termometer och tryckventil. Dessa kan läggas till i alla modeller av externa värmare. Termometern visar temperaturen, medan tryckventil skyddar värmaren från tryckförändringar och eventuella skador.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.