Vilken Typ Av Träslag Ska Jag Välja För Min Badtunna Eller Bastu?

Har du någonsin undrat hur badtunnor skiljer sig från varandra beroende på träslag de är gjorde av?

Det är en hel del beslut som ska tas när man ska välja den perfekta badtunnan, speciekkt den i trä. Man börjar ofast med att kolla på modell, storlek, färg och träslag och slutligen de olika tillbehören som finns tillgänglia. Är det så att du lutar mot att beställta en badtunna av helt naturligt material – så är en handgjord badtunna i trä det du ska leta efter, och här ska du då överväga vilket typ av trä som passar in med dina förväntninga. Bland våra kunder så är det 5 olika slags sorter som är mest populära. Följande är Lärk, Sibirisk Gran, Ek, Thermo trä och röd ceder. De känntecknas på olika sätt de här träsorterna, allt från färg till konsistens och hur de står om ilika väderförhållanden. En badtunna i trä kräver vanligtvis med i underhåll jämfört med andra badtunnor, men har även att göra med vad för trä man pratar om. I slutändand handlar det om vilket typ av träslag som är perfekt för dig. Läs nedan för att få veta mer.

Sibirisk Gran

Siberian gran är det mest populära valet. Det är vita, ljusa, och mjuk, mycket mångsidig, lätt att arbeta med och underhålla. Även om Gran har en mycket ljus färg. Gran timmer kan färgas nästan i vilken färg du vill passar din trädgård landskapsplanering, vilket inte är fallet med Thermo trä eller lärk. Granen är ett av de mest solida träslag, stark, styv och tuff. Men är det inte naturligt resistenta mot rötan thus det regelbundet skall behandlas och förseglade, men med rätt underhåll, Siberian spruce är perfekta valet i de flesta klimat. Det rekommenderas starkt att behandla träet på utanför 1 eller 2 gånger per år, med hjälp av linolja.

Lärk

Lärkträ tillhör den tyngsta och mest motståndskraftiga conifer trä finns på marknaden. Det är uppskattad för sin tuffa, vattentäta och tåliga egenskaper. Lärk är ett starkt och människor-miljövänlig och anses vara en varm byggmaterial. Lärk är dessutom mycket mer resistenta mot insekter och röta jämfört med Gran. Virket är resistent mot röta vid kontakt med marken, och är lämplig för inomhus och utomhus byggnad. Lärk växer långsammare och därför har en högre trä, och innehåller en högre harts ämne. Över tid dess motståndskraft och densitet kommer bara att växa. Det är mycket dekorativa och ljus. Detta trä har en mycket varmare brun färg, med vackra synlig kornighet.

Thermo trä

Thermo-bearbetat trä är mörkare än vanligt trä, mer väderbeständigt och mer resistent mot röta. Thermo trä görs genom en kemikaliefri process med hjälp av värme ånga och ånga. Egenskaperna anges av höga temperaturer (170 upp till 230 ° C) utan tillämpning av något hjälpämne. Processen för mältades virket är därför miljövänlig. Virket är mycket lättare än innan och deformation genom klibbighet reduceras upp till 90%. Harts avlägsnas från träet under termisk modifiering processen. Som ett resultat, träet inte utsöndrar harts även i höga temperaturer. Alla i alla thermo trä isolering kvaliteter är bättre, det lider mindre fukt deformation och mer stabil, perfekt för användning i utomhusmiljöer.

Sibirisk ek

Ek är oerhört stark, tung och tålig. Det är resistent mot mögel och svamp angrepp. Hårda och tunga trä, med låg styvhet och medelstora krossning. Det har också extremt bra ånga bockning boenden. Det är lätt att bearbeta, spik, lim och skruv. Det fläckar enkelt och kan ta en mängd olika färger. Dock på grund av hög kapacitet för vattenupptagning tenderar det att krympa eller expandera. Oak kräver mycket mer underhåll.

Röd ceder

Till skillnad frå Ek så har röd ceder mycket låg krympning. Röd ceder är den bästa termisk isolatorn bland de allmänt tillgängliga barrved arterna och är vida överlägsen tegel, betong och stål. Korrekt klar och underhålls, levererar cedar årtionden av problemfri drift. Eftersom det är gratis för pitch och harts, röd ceder har utmärkta limning egenskaper och med hög grad av dimensionsstabilitet, accepterar det perfekt färger, fläckar, oljor och andra beläggningar, men dess grov textur kan kräva extra arbete. Kanadensisk röd ceder betraktas ofta som den mest hållbara byggmaterial som finns.

Underhåll av yttre trädelar av badkaret

Vi rekommenderar för att utföra oljning av exteriör trä delar två gånger per år. Den lämpligaste tiden är före och efter vintern. Det måste noteras att endast utanför en badtunna i trä ska täckas med olja.  Vi rekommenderar att du använder linolja, men andra lösningar för trä underhåll är också godtagbara. Den normala livslängden är mer än 10 år om badkaret är välskött.

Bada lugnt!

Har du några tips eller knep att dela med dig av till oss? Några frågor som fortfarande är obesvarade? Lämna en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.