Hur Du Behöver Bastun Du Köpade?

Om du fortfarande tvivlar på att köpa en utomhusbastu och är rädd för hur mycket den ska underhållas kan detta korta inlägg hjälpa dig att se hur enkelt det kan vara. Korrekt underhåll av bastun håller miljön ren, förhindrar bakterietillväxt och ger en fantastisk upplevelse varje gång bastun används.

Innan du börjar använda bastun ska du bestämma om du vill att din bastu ska vara helt naturlig eller om du är villig att använda medel och kemikalier inne i bastun. Du kan också endast använda sådana produkter till specifika delar, såsom bänkar, golv eller större ytor inne i bastun.

Träoljor till bastun finns nu på marknaden och det kommer att ta lite tid att skingra myten om att alla bastur måste vara helt naturliga. Träoljan behåller träfärgen, minska fuktabsorption i trä och skyddar den från smuts. Vi rekommenderar starkt Harvias bastuvårdset som är särskilt bra för värmebehandlat trä och paneler av al. Denna speciella olja är ren, färglös och giftfri för träytor. Observera att du rengöringsmedel kan bleka och färga träet om du inte använder olja först. Använd aldrig hårda eller lå kvalitativa kemikalier till rengöring av insidan av bastun. Vissa konserveringsmedel kan orsaka dålig lukt eller ögonirritation. Se till att rengöringsmedlet är lämpligt för träytor i fuktiga rum och följ instruktionerna. Rengör aldrig en bastu medan den fortfarande är varmt – låt den svalna.

Underhåll Inomhus Bastun (2)

Om du inte behandlar bastun måste du ha i åtanke att träet på grund av de naturliga processer träet tenderar att ändra färg och bli grått. Smuts och fläckar kan också visas på bänkarna, men det beror naturligtvis på hur ofta du använder och rengör bastun. Bastu bör rengöras med vatten efter varje användning, bara doppa en pensel i vatten och skrubba snabbt på bänkar, väggar, ryggstöd, osv. Denna korta ritual kommer att se till att bastun förblir snygg. Låt bastudörren vara öppen så att den kan vädras ut helt. Om det uppstår smuts- eller svettfläckar kan du använda en handborste med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel. För att få bänkarna att se ut som nya kan du sanda dina bänkar ungefär en gång per år. Men använd inte blekmedel – oavsett situationen. Detta kan faktiskt torka ut träet och orsaka splittring med tiden och det är något som du absolut vill undvika.

Med tiden kommer träet att påverkas av solljus, nederbörd och andra väderförhållanden, och därför bör du olja utsidan av bastun minst två gånger per år för att behålla sin färg och utseende. Linolja är en av våra rekommendationer till de yttre delarna eftersom det naturligt bildar ett väderbeständigt lager, gör träet tjockare och framhäver dess textur. Vi rekommenderar starkt att du behandlar dörr och fönster med ett träimpregneringsmedel både på insidan och utsidan för att skydda dem.

Underhåll Inomhus Bastun (1)

Andra rekommendationer:

Tvätta fötterna innan du går in i bastun. Eftersom din basturutin kanske inkluderar att hoppa i sjön och springa fram och tillbaka flera gånger är det viktigt att det inte är onödigt smuts på golvet. Under normala förhållanden kan en golvtvättning flera gånger om året hålla dem rena. Ett av de enklaste sätten att minimera missfärgning och färgning av ackumulerat svett och kroppsoljor är att använda handdukar över bänkar och ryggstöd.

Underhåll Inomhus Bastun (3)

Töm trähinken och placera den upp och ner för att torka, helst utanför bastun eller ovanpå pallen. Undvik att lämna metallhinkar på bänken högst upp eftersom de kan vara väldigt varma.

Korrekt underhåll av din utomhusbastu förlänger helt enkelt livslängden. Om du har några förslag eller kommentarer ska du inte tveka att kontakta oss eller kommentera nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *