Badtunna i trä

Letar du efter specifika tips på hur man bygger en badtunna i trä? Vi strävar efter att dela de grundläggande framgångsrika tipsen för att konstruera DIY badtunna i trä. Det finns inget mer tillfredsställande än en effektiv DIY. Varför inte ställa in och montera din egen badtunna i trä? Vi ger dig kunskapen. Medan vissa som bygger sin egen badtunna använder ett enormt plasttråg och inkluderar träbeklädnad, behöver vi inte gå hela den vägen. Så vi berättar om det bästa sättet att göra en badtunna helt i trä. Men innan detta bör man känna till fördelar och nackdelar med att äga en badtunna i trä.

Badtunna i tra TimberIN (1)
Badtunna i tra TimberIN (2)
Badtunna i tra TimberIN (3)
Badtunna i tra TimberIN (1)
Badtunna i tra TimberIN (2)
Badtunna i tra TimberIN (3)
previous arrow
next arrow


Se alla våra produkter nedan

Hur vi bygger en badtunna i trä (DIY)

Först och främst är en träbadtunna en komplett naturlig produkt. Väggarna och botten i en träbadtunna är helt i trä inifrån och ut. Detta faktum skiljer badtunnor i trä från glasfiber- eller polypropenmodeller. Visuellt är väggarna i polypropylen- eller glasfiberkar tillverkade av trä men det är bara en dekoration som täcker isoleringsskiktet och olika andra VVS-delar. Storleken på en trämodell varierar mellan 1400 – 2200 mm och det är inte begränsat till det. Formen kan vara rund eller oval. Det finns vissa begränsningar i en konstruktion av en badtunna i trä. På grund av sin natur kan endast luftbubblor och LED-lampor installeras i botten av träbadet. Hydro-massagesystem kan inte installeras ordentligt eftersom det inte finns någon plats att dölja olika vattenledningar som går runt enheten.
Det finns inte heller något sätt att installera värmeisolering eftersom badtunnor i trä tenderar att läcka och det inte finns någon plats att fixera och dölja isoleringslagren. Badtunnor i trä kan drivas av vedeldade eller elektriska värmare. Vanligtvis används interna eller externa vedeldare för att värma vattnet i badtunnor i trä.

badtunna trä vedeldad

9 steg för att göra din egen badtunna in trä

1. Hitta materialen

Ditt första steget är att få tag i träpaneler. Sibirisk gran, lärk, termoträ och rött cederträ kan användas för att konstruera en träbadtunna. Tjockleken ska vara minst 40 mm.

2. Kapa panelen

Du måste kapa detta trä i paneler. Sök efter de felaktiga segmenten i de plankor du har köpt och tag bort dem med en tvärsåg eller börja med en bordsåg för att kapa plankorna femtio-femtio utefter de föregående rimliga segmenten – vilket som fungerar bäst för dig. Du har uppenbarligen lite trä kvar, men du kommer trots allt att göra av med pengar eftersom dessa plankor är en så stor mängd billigare ved. Dessa överflödiga träbitar är också användbara för att få sätet att gå in i badkaret eller staketet för att kringgå kaminen – vi kommer att gå in på det senare.

Kapa panelen
Kapa panelen

3. Bygg den yttre ramen

Nu är det en idealisk möjlighet att montera ihop panelerna med målet att de strukturerar ett svävande runt golv och kan hålla vattnet inne. Något som borde vara uppenbart är att öppna den välvda delen in i den sjunkna delen för att forma en fog. Du måste köra upp genom biten flera gånger helt och hållet. Det kan dessutom krävas att man går igenom det med en hyvel. Du avsluta med lite tappning på kärnan – använd ett litet stämmjärn för att få bort den.

4. Konstruera botten

För golvet behöver du också använda träplattor skurna i fogar. Att ha ett tjockt golv är en smart idé – du måste se till att sätena är tätt monterade med längre skruvar, eftersom de en gång i taget kan bli ljusa i vattnet och lossna från golvet och driva upp till ytan. Använd några träbjälkar under golvet för att lyfta badkaret för att säkerställa en korrekt luftventilation under den. Vidare bör man markera en önskad brunn i golvet och klippa ut den med en danssåg. För det andra bör man fästa ihop panelerna med trälim. Limmet kommer att tryckas ut, och du kan skrapa bort det efterhand med en spatel.

Konstruera botten
Konstruera botten

5. Montering

För att montera panelerna till golvet måste du skapa en fog som visas på bilden nedan. När detta är gjort, placera panelerna i golvet. Ha lite av det material du använde för ditt golv tillgängligt för att testa lederna. Gör eventuellt några extra paneler för att vara säker och göra snickeriet på dem också.

Montering
Montering

6. Installera avrinningen

Se till att det inte sätts där stöden är och att det har spår över marken. Vi inkluderar dessutom en kulventil längs linjen så att vi inte kan tappa allt vatten av misstag genom att tryckknappen oavsiktligt pressades in. Den utvändiga vattenkranen vi använder är 1 tum i diameter. Lägg silikon på de återstående luckorna vid behov. 2 eller 3 band av rostfritt stål används för att säkerställa rätt kraft på de separata trästängerna. Justera dessa plankor efter behov. Trä är ett naturligt material och väl i vattnet kommer det en gång att expandera, därför måste stålbanden kunna lossna. Å andra sidan, om badkaret läcker en orimlig mängd vatten, måste banden dras åt.  

7. Lägg till bänkarna

Använd återstående paneler som har brister för att göra platser efter önskemål. Sittplatser kan gå runt botten om en extern värmare används eller om något utrymme måste lämnas tomt för att passa inuti värmaren. 

8. Placera värmaren

Nu är det ett bra tillfälle att introducera kaminen/värmaren. Det är nu du troligtvis behöver köpa en vedspis – en snorkelugn, det vill säga en som kan vara nedsänkt i vatten. Snorkelugnen är vanligtvis placerad och fixerad på träväggen med de 4 fetterna bakom sig. Dessutom kan en extern vedbrännare användas. Den externa värmaren placeras vanligtvis intill enheten eller högst 1 m från trätunnan. Basen på en vedspis och badtunnor i trä ska vara på samma nivå. Om kaminen placeras på ett annat sätt måste vattencirkulationspumpen användas tillsammans. Cirkulationspumpen kommer att behövas för att skjuta vatten från brännaren till badtunnan eftersom olika höjder och större avstånd inte garanterar rätt vattenflöde. 

Placera värmaren
Placera värmaren

9. Fylla på med vatten – testkör

Nu ska vatten fyllas i. Se till att ha minst 90 cm vatten. Det är viktigt att hålla det fullt ofta med målet att vattentrycket på ledningarna håller allt tätt. Att bygga ett skydd kan också vara värdefullt. Uppenbarligen kan du behöva använda lite tätningsmedel om det finns ett överskott av spill. Starta elden inuti brännaren och använd en paddel för att blanda vattnet och följaktligen hålla jämn värme genom hela badtunnan.

Fylla på med vatten – testkör
Fylla på med vatten – testkör

     

Varför ska man välja just vedeldade badtunnor i trä:

 • En helt och hållet naturupplevelse, använder inga konstgjorda material;
 • 3 olika träslag (Sibirisk gran, lärk och termo trä);
 • Fast trä;
 • Runda modeller i olika storlekar för 4-12 personer (diameter: 1600-2200 mm);
 • Vatten kapacitet 1800 – 3400 liter (beroende på storlek);
 • Lägre priser jämfört med polypropylen (PP) och glasfiber modeller.

Att tänka på först och främst:

 • Vedeldade badtunnor kräver mer underhåll;
 • Rengöring är mer komplex än polypropylen (PP) eller glasfiber modeller;
 • Läckage under de första dagarna av användningen kan förväntas på grund av naturliga egenskaper av trä;
 • Minst 10 cm vatten måste alltid finnas kvar i badtunna i syfte att undvika trä sammandragningar;
 • Mycket tyngre jämfört med PP eller glasfiber modeller. Vikt: 300-450 kg (beroende på storlek och träslag).

Träbadtunna av gran

Badtunnan i gran har en särskild spis och den visar motståndskraften och lättheten som skogen tillhandahåller. Detta är en bra för att använda hemma. Eftersom gran har stora medfödda egenskaper, är den utformad för att vara riktigt bra, särskilt när det gäller att skapa några av de bästa badtunnorna på marknaden. Den är krympbeständig och den behåller sin form. Det har också mindre harts jämfört med andra träslag. Den behöver fortfarande behandling, vilket är något du måste tänka på. Bortsett från det är gran också känd för att ha avslappnande och även läka egenskaper som antibakteriella och antiinflammatoriska funktioner.

Träbadtunna i lärk

Lärk är ett annat bra material för badtunnor i trä. Den här är extremt robust, av mycket god kvalitet och har också motståndskraft mot bakterieskador och fukt. Aromaterapister berättar också att det har ett stort utbud av egenskaper inom detta område eftersom det håller neuroser, migrän och hjärtproblem borta. Lärk upprätthåller en mycket hög täthet och den är också robust. Du har fyra storlekar för badtunnor i lärk, och de har matchande stege, skorstenar och värmare, dränering och badtunna. Det gör det enkelt att använda det som du vill och utan bekymmer.

Vedeldade badtunnor med extern värmare

Externt uppvärmda badkar tenderar att ha tre fördelar totalt. De behöver inte inre utrymme, interiören är större och visuellt ser de riktigt snygga ut. Dessutom är den externa spisen lättare att rengöra och du behöver inte oroa dig för några skador. Alla dessa ger en fantastisk upplevelse. Nackdelen är dock att du kommer att landa på en värmare som är lite dyrare och värmeprocessen kan ta lite mer än väntat.

Det finns också flera rostfritt stål som du hittar nedan:

 • 430 är standarden och den är fantastiskt om du inte behandlar vattnet. Men du kommer inte att kunna använda den om du vill använda havssalter, brom, klor eller någon form av vattenbehandling på det sättet.
 • 304 är en icke-magnetisk kvalitet och är resistent mot olika lösningar. Träbehandlingar som påverkar pH måste dock undvikas.
 • 316 är en icke-magnetisk kvalitet, men den här har ett stort antal korrosionsbeständighetsegenskaper. Det är också klorvänligt, vilket är något att ta hänsyn till så mycket som möjligt.

En sak att tänka på är att accessoarer/uppgraderingar till badtunnor har samma rostfritt stål. Tänk på att det är mycket viktigt att välja rätt betyg, och du måste verkligen se till att allt fungerar som avsett så att du kan undvika krångel eller problem.

Trälock

Detta tillbehör är praktiskt eftersom det ger en naturlig effekt. Bortsett från att se bra ut, är den största fördelen här att du kan bibehålla din vedeldade badtunna utan skräp. Dessutom höjs vattentemperaturen mycket högre, vilket är något du verkligen vill ta hänsyn till så mycket som möjligt. Ibland kan du behöva välja ett isolerat lock, eftersom det kan förhindra krångel och problem som kan uppstå.

Dekoration för övre kant

Med den här uppgraderingen har du en plats där du kan vila dig. Bortsett från det lägger den till badtunnan elegans, och du behöver verkligen den i en situation som denna. Kantens dekoration är också användbar eftersom du kan lägga ljus, drycker och alla typer av saker där utan några bekymmer. Kom ihåg att denna typ av dekoration kan hamna på grund av väderförhållanden. Det betyder att det är utsatt för slitage.

Omrörningspaddel

Ibland kan de vedeldade badtunnorna bli mycket varma. En omrörningspaddel är en bra enhet som hjälper dig att röra om vattnet så att du vet rätt temperatur. Du behöver bara 3-4 omrörningar under processen, men det är värt det.

Luftbubblasystem

Du behöver den här typen av tillbehör om du är intresserad av de terapeutiska effekterna av dessa badtunnor. Kärnan i detta är bara en enkel luftblåsare och fokus är att hjälpa dig att slappna av din muskelmassa. Det kommer att installera 8-12 strålar längst ner. Även om det inte är ett hydromassagesystem kan det bli mycket användbart.

LED-ljus

Även om detta inte är obligatoriskt, är det faktiskt ett roligt tillbehör som alla kan ha. Det är intressant och det gör att din badtunna ser bra ut. Du kommer att uppskatta det, särskilt under natten, eftersom det erbjuder ett stort utbud av humörljus som du kan använda som du vill.

Skorsten värmeskydd

Du vill se till att du håller dig borta från ugnen, och värmeskyddet kan hjälpa dig med det. Du kommer att kunna hålla de vilda händerna borta och du kan se till att alla kommer att vara säkra och inte behöva oroa sig för några olyckor.

Tappkran med högt flöde

Denna kran hjälper dig att dränera vattnet snabbt och utan bekymmer. Det är ett rör i armbåge i rostfritt stål och det hjälper dig att tömma badkaret mycket snabbt. Du har också ett munstycke som ansluter till en slang så att du kan ha kontroll över var du tappar vattnet.

Naturlig linolja

Tack vare denna naturliga olja kan du enkelt förbättra det friska utseendet på din badtunna. Det ser fantastiskt ut och håller det i mycket bra form.

Minibar

Slutligen behöver du en minibar för att njuta av din badtunna. Detta tillbehör erbjuder 4 platser så att du kan lägga till de drycker du behöver. De är skyddade så att du inte slår dem i vattnet. Dekorationen är fantastisk, och det är en tillgänglig, cool produkt!

Badezuber – Badefass bei TimberIN Deutschland

Badetonne – Badebottich bei TimberIN Deutschland

Hottub kopen

Wood burning hot tubs for sale UK

Bains Nordiques TimberIN

hottub kopen goedkoop timberin

Badtunna i trä

10250

9.5

HELT NATURLIGT


10.0/10

OVÄRLIGA STORLEK 160 - 220 CM


9.0/10

TILLGÄNGLIGT MED WHIRLPOOL-FUNKTION


9.5/10

Cons

 • Mer underhåll behövs


Kontakta oss!
close slider
×